IIS 7 Application Pool Stops – HipIISEngineStub.dll failed to load.

Happened in conjunction with a McAfee update on a web server.

IIS 7 Application Pool stops for any web application on an IIS 7 web server.

Error 503 Service Unavailable.

Event log error is:

“HipIISEngineStub.dll failed to load. The data is the error.”

Edit the IIS 7.0 applicationHost.config file and remove the following configuration lines:

  1. Edit %windir%\system32\inetsrv\config\applicationHost.config as Administrator.
  2. In the <globalModules> section, remove the following line:
    <add name=”MfeEngine” image=”%windir%\System32\inetsrv\HipIISEngineStub.dll” />
  3. In the <modules> section, remove the following line:
    <add name=”MfeEngine” />
  4. Save the file, then restart IIS.
Advertisements

14 thoughts on “IIS 7 Application Pool Stops – HipIISEngineStub.dll failed to load.

  1. Mick Bisson says:

    What about in instances where this wasnt the root cause to the problem? A coworker of mine has this exact issue and implemented this exact solution and is still having the problem. The rest of the internet says this seems to be the only solution but it’s not working for him. Do you happen to have any other ideas?

    • That’s a tough one. Ask yourself what’s happened since it was working? I would, in those cases, go to the event logs to see what else is reported to shut down the app pool. If there is nothing obvious, get back into the applicationHost.config file and strip out any third party modules until the app pool is stable.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s